Amsterdam-StartupDelta behoudt positie in de top 20 startup eco-systemen wereldwijd

March 14th 2017 | by:

 

StartupDelta, 14 maart 2017

 

Amsterdam staat voor de tweede keer achtereenvolgens in de top 20 startup eco-systemen wereldwijd (op de 19e plaats). Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Global Startup Ecosystem Report van Startup Genome. De index van Startup Genome – voorheen Compass- vergelijkt startup eco-systemen wereldwijd op vijf belangrijke componenten: prestaties, funding, talent, marktbereik en startup ervaring. De ranking is gebaseerd op surveys van 10.000 startups, 200 interviews en diverse toonaangevende internationale databronnen. Met een plek in de top 20 bewijst Amsterdam-StartupDelta dat het meespeelt op topniveau.

 

Waar Amsterdam-StartupDelta  vorig jaar verraste door binnen te komen als snelste stijger in de top 20, weet zij deze positie dit jaar te behouden. Een hele prestatie; zeker gezien het feit dat steden Beijing en Shanghai  - vorig jaar niet meegenomen in de ranking-  nu wel zijn opgenomen en respectievelijk een 4e en 8e positie innemen. Koplopers dit jaar zijn wederom Silicon Valley, New York en Londen. Een opmerkelijke stijger in de rangorde is Stockholm, dat dit jaar voor het eerst in de top 20 (positie #14) is verschenen.

 

Met 2900 startups is Amsterdam na Londen het Europese startup eco-systeem met de meeste startups (#10 op Prestaties). Amsterdam scoort eveneens goed op het aantal succesvolle exits en de exit-waarde. De waarde van het totale eco-systeem wordt geschat op 14 miljard US Dollar. Ook is Amsterdam, volgens het rapport, een aantrekkelijke locatie voor oprichters van een tech startup.

 

Maar er zijn ook uitdagingen om deze positie te kunnen behouden. Om in de toekomst te blijven concurreren met de wereldtop is het noodzakelijk om nu een versnelling in te zetten. Amsterdam is ingehaald door Stockholm en ook andere Europese steden voeren actief beleid ten gunste van startups.

 

Vooral op het gebied van financiering blijft Nederland achter. Een stevige inhaalslag is hier nodig.

De beschikbaarheid van groeifinanciering is veelal een probleem voor startups om door te kunnen groeien. Ook is er een flink tekort aan talent. Toegang tot technisch personeel is lastig en vacatures worden moeizaam ingevuld.  Gelukkig zijn deze uitdagingen niet onoverkomelijk; zo concludeert StartupGenome: “The ecosystem can be bullish about it’s future, considering that key issues are not impossible to solve”.

 

Met het recent gepresenteerde Manifest voor de verkiezingen roept StartupDelta partijen op om gas te geven en Nederland nog aantrekkelijker te maken startups en scale-ups. In het 11 puntenplan wordt onder meer ingezet op het fiscaal aantrekkelijker maken van durfkapitaal en het stimuleren van ondernemerschap en coderen in het onderwijs.

 

Amsterdam –StartupDelta heeft alle ingrediënten in huis om verder door te kunnen groeien, zo bewijst het Startup Genome rapport, maar stilzitten is geen optie. Een goed startupklimaat is van belang om dat potentieel te blijven voeden. Alleen zo kunnen we onze ambitie waarmaken- en doorstomen naar een toppositie! 

 

___________________________________________________________________________

Voor meer informatie:

 

Jasper Momma

Chief Communication

06-24833770

jasper@startupdelta.org

 

Downloads
DOC

Download document:
Genome_persbericht_NL.docx