StartupDelta-manifest: maatregelen die Nederland tot de top van ondernemerslanden maken

February 17th 2017 |

Vandaag presenteert StartupDelta haar manifest voor de verkiezingen, met daarin 11 maatregelen die Nederland nog aantrekkelijker moeten maken voor startups en scale-ups. Constantijn van Oranje, special envoy van StartupDelta:  'Start- en scale-ups jagen innovatie aan en genereren de banen van de toekomst. Hun succes is het succes van Nederland. De afgelopen jaren zijn er goede stappen gezet om het ondernemers- en innovatieklimaat in Nederland te versterken. Daar zien we nu de eerste effecten van ook in de internationale ranglijsten. De lichten staan op groen maar we moeten nu gas geven. Vandaar dit manifest met voorstellen om ondernemerschap in Nederland te versnellen.'

 

StartupDelta zet in op het fiscaal aftrekbaar maken van durfkapitaal voor private investeerders, meer ruimte in wet- en regelgeving voor nieuwe technologieën, het makkelijker kunnen uitkeren van aandelen als loon en het aanpakken van het tekort aan tech talent. Door in het onderwijs meer aandacht te besteden aan digitale vaardigheden, maar ook door een verruiming van de regelgeving ten aanzien van buitenlands talent dat in Nederland aan de slag wil.

 

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit is gebleken dat scale-ups in de periode 2012-2016 voor maar liefst 74.000 nieuwe banen hebben gezorgd.

Voor het eerst in 7 jaar is het aantal snel-groeiende ondernemingen toegenomen. Vooral in de sector administratieve en ondersteunende diensten neemt dit aantal snel toe. Dit aantal neemt echter af in de top sectoren, de sectoren die Nederland moeten onderscheiden in de wereldmarkten. Wel worden meer startups uiteindelijk ook scale-ups. Een op de twintig snel-groeiende bedrijven komt voort uit een startup. De omzetten en het aantal banen is in deze groep meer dan verdubbeld in de afgelopen 3 jaar. De negatieve trend is gekeerd maar er is meer aandacht nodig voor innovatie en snellere groei van de gevestigde bedrijven.

 

Een goed startupklimaat is van belang om dat potentieel te blijven voeden. Startups kunnen door hun beperkte omvang en jonge bestaan experimenteren en risico’s nemen en zo de grens opzoeken van wat mogelijk is en deze verleggen. Daarmee zijn zij een belangrijke schakel voor innovatie en productiviteitsgroei. Het zijn vooral de startups en bedrijven die echt doorgroeien (scale-ups) die bijdragen aan werkgelegenheid en economische groei. En het zijn ook deze bedrijven die vaak vernieuwende technologieën inzetten om een oplossing te vinden voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals voedselschaarste, wateroverlast en duurzame energie.

 

More Latest Dutch startup news
PortXL adds 11 new startups to...

Accelerator for logistics, harbour and port related startup PortXL this week... Read more

WANTED: FEMALE ENTREPRENEURS...

 A challenging part of growing your company is to find the right... Read more

Unique opportunity for NL...

The Chinese government is increasingly looking for technological and... Read more

StartupDelta presents 11...

The past years there has been a lot of attention for startups and their... Read more

Other StartupDelta news
What's the difference between...
via

Valuation expert Joachim Blazer came up with a fun little thought experiment:... Read more

5 tips for inventory financing...
via

When a company grows fast, you have more costs before profits are made.... Read more

Thijs Sprangers (Live on Demand)...
via

Ash Maurya, Eric Ries, Alister Croll, Ricardo Semler and Robert McKee are... Read more

Sytse Sijbrandij of Gitlab:...
via

September this year Gitlab announced that it had raised a $20 million Series... Read more